שם העבודה: "הפרש הכחול"
במסגרת פסטיבל "החג של החגים" בוואדי ניסנאס - 1998 - תערוכה בנושא "60 כוח סוס".
בפסטיבל החג של החגים בשנת 1998 קבעה האוצרת חנה קופלר נושא מרכז ' 60 כוח סוס'. קופלר כותבת: "לאורך כל ההיסטוריה כולה, שמור מקום של כבוד לסוס באתוס הלאומי של כל אומה ואומה, ואמנים רבים בכל הדורות התמודדו עם דימויו וסימוליו השונים. מהלכי מלחמה ופיוס, ניצחון וכניעה, שלום ועבודה, אקטים של גבורה, תחרות, אצילות, כוח וחולשה, יופי ואהבה ואף חיים ומוות...כדימוי מוביל לתערוכה זו נבחר הסוס, שבאמצעותו מימש כל אמן מבין המשתתפים את רעיונו הוא.. ובהשראתו נתן כל אחד מהם ביטוי למכלול ההיבטים הכרוכים בייצוגו".
על בסיס נושא זה הצגתי את עבודתי ששמה הפרש הכחול. כהמשך לפעילות הרציפה שלי עם הוואדי ביקשתי ל"הביא" את דמותו של אלכסנדר זיד אל הוואדי. בשיח הזה של אמנים בתוך שכונה ערבית, ששוכנת בלב העיר הסובלנית חיפה – חשבתי שדמותו של זייד שם היא סמל ומטאפורה להדברות ולפיוס. לצורך העניין יצאתי בשלב ראשון לגבעת שיך א-ברייק ושם צילמתי את פסלו של זייד עשרות צילומים. מבחינתי פסל זה הוא הסוס ורוכבו שאמורים להגיע אל הוואדי.
לחץ על התמונות להגדלה
אי אפשר לגרור את הפסל אל הוואדי, כמו שגם אי אפשר להציבו בתוך שכונה ערבית בריש גליי. לפיכך היה עלי "לשתול" את דמותו. בחרתי בסדרת הקולאז'ים שיצרתי בתערוכה "מראות בוואדי". קולאז'ים אלה מבחינתי מייצגים את השכונה. עיבדתי אותם מחדש והטמעתי בתוכם דימויים של הפסל. את הדימוי שמקורו באלכסנדר זייד שיניתי בדרך ציורית ואף צבעתי אותו בכחול. כל זאת בטכניקת ההדפס הדיגיטלי.
לחץ על התמונות להגדלה
הצבע הכחול הים תיכוני מלווה אותי למן עבודתי הראשונה 'מראות בוואדי', ובהמשך גם 'במראות ומאורות','סוס עץ ושורשי הצורה האמנותית', 'כלה (קאלה מתכלה)'. לעבודת זו, ולפרש החדש שנטמע בתוך דימויי המבנים של הוואדי קראתי בשם "הפרש הכחול". שם זה מאזכר את קבוצת האמנים האקספרסיוניסטים "הפרש הכחול" שפרשו בשנת 1911 מאיגוד האמנים במינכן ופילסו להם את דרכם העצמאית. ההתייחסות לקבוצה זו מרמז על המשמעות של הפסל בשכונה.
לחץ על התמונות להגדלה
הכנת ההדפסים היו שלב אחד של הטמעת זייד וסוסו בוואדי. אך עתה היה עלי למקם את העבודות בוואדי. ההדפסים היו על בדים גדולי ממדים שגם עמידים בתנאי מזג האוויר השונים (רוח, שמש, מים) אותם תליתי על חבל כביסה באחת המרפסות המרכזיות בוואדי. כך הצלחתי לרמוז ולבטא את נוכחותו של אלכסנדר זייד, שהיה ל'פרש הכחול', בוואדי, בשכונה ערבית שחוגגת דו קיום לשלושת הדתות.
לחץ על התמונות להגדלה
כיום ההדפסים מוצגים כדרך קבע בחלל תצוגה קבוע במכללת הגליל המערבי, באתר של חוות המחשבים. עבודות אלה מוגדרות כ'השאלת אמן', והם נמסרו מתוקף היותי בעבר ראש המרכז הבינתחומי ללימודי אמנות במכללת הגליל המערבי, וכאוצרת במתחם המכללה. עבודות אלה נמצאו מתאימות לחלל התצוגה בחוות המחשבים, בשל העובדה שהם עובדו בטכניקת הדפס דיגיטלית.
לחץ על התמונות להגדלה

© כל הזכויות שמורות לנורית צדרבוים